Sportsko letenje vrlo atraktivan oblik zabave, međutim, da bi se letjelo na siguran način potrebno je usvojiti opširno gradivo, savladati vještine i tehnike pilotiranja, te se strogo pridržavati naučenih procedura i propisa.
U Aeroklubu Međimurje školu letenja doživljavamo vrlo ozbiljno, a ništa manje ne tražimo od učenika, kako bismo ih odgojili u dobre pilote, te smanjili potencijalne greške na minimum.
Školovanje je generalno podijeljeno na:
Teorijsku nastavu
Praktičnu nastavu (letenje)

Teorijska nastava se sastoji od 9 predmeta za koje je predviđeno 110 sati. Obično počinje na u 11. mjesecu, održava se vikendom (petak, subota i nedjelja) te ovisno o dinamici i dogovoru sa učenicima traje 2-3 mjeseca.
Učenici interaktivno participitaraju u nastavi te im se razvija svijest o potrebi stalnog usavršavanja i sticanja znanja iz stručnih predemta kao preduvjet za pravilno i sigurno vođenje zrakoplova.
Po završenom teorijskom dijelu školovanja piše se ispit provjere znanja iz svih predmeta:
– Zrakoplovni propisi
– Ljudske sposobnosti i ograničenja
– Meteorologija
– Komunikacije
– Aerodinamika i mehanika leta
– Operativni postupci pri letenju jedrilicom
– Planiranje leta jedrilicom i performanse
– Opće poznavanje jedrilice (konstrukije, sustavi, oprema za slučaj hitnosti)
– Navigacija pri letenju jedrilicom

Praktična nastava počinje na proljeće, kad to meteorološki uvjeti dopuste, svaki učenik u 65 letova u školskom krugu kroz razne vježbe uči osnovne tehnike pilotiranja, poletjeti u aerozaprezi i sigurno sletjeti. Uz to, kroz praktičnu nastavu i kroz svakodnevni boravak na aerodromu uče se procedure vezane uz operativne površine aerodroma, pretpoletni pregledi, postavljanje starta, pripremanje aerozaprege, pripreme dokumentacije za letenje i sl.
Leti se svaki dan kad to vrijeme dopusti (popodne kad je mirno), 2-4 letna po učeniku dnevno, što ovisno o dinamici traje 2-3 mjeseca.

Prije početka praktične nastave, a najkasnije do prvog samostalnog leta preporučamo obaviti sistematski liječnički pregled na temelju kojeg se dobije uvjerenje o zdravstvenoj sposobonsti. Postoji svojevrstan mit o ovom zdravstvenom pregledu na temelju kojeg se smatra da ga prolazi samo superman oka sokolova i srca atlete – Ne vjerujte svemu što čujete, ukoliko se osjećate zdravo, vrlo vjerojatno ste zdravi.

Po završenoj osnovnoj obuci učenik nastavlja samostalno, uz nadzor nastavnika, letjeti (letovi u zoni i van zone aerodroma, jedrenja i sl.), kako bi satima naleta i preletima ostvario uvjete za pristup ispitu na temelju kojeg stječe dozvolu.

Osnovna obuka se provodi na školskom dvosjedu (Bocian SZD-9), nakon čega se učeniku na temelju zadovoljenih uvjeta i procjene nastavnika pruža prilika preobuke na jedrilice jednosjede (Pilatus B4 i sl.)

Minimalna dob za upis u školu je navršenih 16 godina.

 

Želite postati pilot jedrilice?

Aeroklub Međimurje se priprema za novu školsku godinu 2017/18. Prvi inicijalni sastanak s potencijalnim učenicima bit će održan na Aerodromu 05.11.2017. u 11h na Aerodromu Čakovec/Pribislavec.
Ukoliko ste zainteresirani, svakako se odazovite sastanku, a dodatna pitanje možete postaviti i putem obrasca:
[contact-form-7 id=”5355″ title=”ŠkolaPilotaJedrilice”]