Kao osnova sveukupne sportske zrakoplovne djelatnosti, modelarstvo je uvijek bilo u fokusu interesa međimurskih zrakoplovaca. Iz svojih skromnih sredstava, klub je za modelare nabavljao materijalna sredstva za njihov rad i mnogobrojna natjecanja. Vrhunac skrbi svakako je bilo uređenje centralne modelarske radionice u Čakovcu.

Do 1988. godine modelarstvo se razvijalo samo u međimurskih osnovnim školama, a od tada uz škole modelari djeluju kao zasebna sekcija Aerokluba. Sekcija se 1995. godine počela baviti i raketnim modelarstvom gdje i danas bilježi vrlo zapažene rezultate.

Zrakoplovno i raketno modelarstvo

Pojam zrakoplovnog modelarstva je vrlo širok i obuhvaća bezbroj kategorija i vrsta od jednostavnih papirnatih aviončića do mlaznih radio upravljanih (eng. remote control ili kraće RC) modela aviona, jedrilica i helikoptera i grana je zrakoplovstva kojom se mogu baviti ljudi svih dobnih granica.

U Hrvatskoj, pod okriljem Hrvatskog zrakoplovnog saveza, težište je na sportskom (natjecateljskom) zrakoplovnom i raketnom modelarstvu kao podgrani zrakoplovnog modelarstva.

Najdužu tradiciju u Čakovcu svakako ima zrakoplovno modelarstvo čije se prve aktivnosti ali i uspjesi bilježe davne 1939. godine, zajedno sa počecima Aerokluba 1947. godine.

DSC00073

Obavijesti | Novosti

Inicijalni sastanka budućih modelara

U četvrtak, 23.05.2019. s početkom u 19h, u modelarskoj radionici na Aerodromu Čakovec/Pribislavec, Modelarska sekcija Aerokluba Međimurje održava inicijalni sastanak budućih modelara. Pozivaju se svi zainteresirani za zrakoplovno modelarstvo, a posebno djeca i mladež, na ovaj prvi korak prema savladavanju novih znanja i vještina izrade modela zrakoplova.

JU 188

Ukoliko vas je u petak, 09.11. kojim slučajem uhvatila panika vidjevši na nebu iznad Aerodroma Pribislavec/Čakovec njemačkog bombardera iz drugog svjetskog rata – nema potrebe dizati uzbunu za zračnu opasnost.
Iako vrlo uvjerljiv, zrakoplov Junkers Ju 188 koji ste vidjeli ipak je samo model

Sunce, modelari i grupa.

Na nebu išaranim cirussima zaigralo sunce na zalasku, pa zaigrali i modeli u grupnom letu.

Nedjelja 03.06.2018.

Nedjelju smo proveli uglavnom u zraku – a letjelo je sve što ima krila 🙂

Bojanje Cirrus

Iza nas je još jedna radna subota na Aerodromu – Radilo se na više frontova, počevši od jutra kad smo krenuli sa pripremama i osigurajem kakvih-takvih uvjeta za bojanje jedrilice tipa Cirrus – Primer je uspješno nanešen, sutra ide boja koja će mu dati novi sjaj. Mirno nije bilo ni na stajanci gdje su naši […]

Modelari AKM nikad ne spavaju

Modelari Aerokluba “Međimurje” nikad ne spavaju….

Uskrsni modelari

Uskrni ponedjeljak nas je počastio prekrasnim vremenom, što modelari Aerokluba Međimurje nisu prepustili sjučaju, već su ga iskoristili za letenje

Modellbau Wells

Mala ali vesela ekipa Aerokluba Međimurje posjetila je 24.03.2018. najveći sajam modelarstva u Austriji – Modellbau Wels

Sastanak jedriličara i modelari

U nedjelju, 18.03. održan je sastanak jedriličarske sekcije

Modelari na vjetrometini

Ne znaju modelari Aerokluba Međimurje što je to vjetar brzine 10m/s. Što se njih tiče… zabava.  

Modelari na snijegu

Snijeg je već i djeci dosadio, ali zato modelari Aerokluba Međimurje znaju kako uživati u zimskim radostima 🙂

Modelarska radionica

U petak, od 19-21h, na Aerodromu Čakovec-Pribislavec održat će se osnovni tečaj modelarstva za početnike, te će se u tom terminu i lokaciji nastaviti održavati svaki petak

Modelarska nedjelja

Nedjelja nam je prošla u modelarskom tonu: Ranim jutrom posjetili su nas kolege iz Murske Sobote, a završili smo zalaskom sunca

Sastanak modelara

10.12.2017. Održan je sastanak modelara na kojem je predstavljena modelarska zona, predložen pravilnik o letenju modelima, održana rasprava općenito o modelarstvu u narednom razdoblju te iznesene ideje i prijedlozi od strane sudionika.

Pripreme za Modelarski aeromiting – Košnja trave

Dva dana je preostalo do modelarskog aeromitinga, a pripreme su u punom jeku. Aerodorm je zablistao nakon što je ekipa je danas obavila finu košnju djela poletno-sletne staze namijenjenu modelarima

Modelarska večer na LDVC

Letenja nikad dosta, pa smo, nakon što smo pospremili velikokrilce u hangare, nastavili druženje uz modelarsku pistu gdje su zanat kovali i neki novi, mladi modelari.

Rezultati 36. Croatia kupa u raketnom modelarstvu

U subotu 05.11.2016. održalo se tradicionalno modelarsko natjecanje 36. Croatia kup u raketnom modelarstvu. Na 36. Croatia kupu u raketnom modelarstvu sudjelovalo je 70 natjecatelja iz Zagreba, Zadra, Obrovca, Vinkovaca, Varaždina, Garešnice i Nove Rače. Ukupno sa voditeljima i sucima 100 sudionika. To je četvrto natjecanje ove sezone.

NOTAM za LDVC 05.11.2016 od 10:00-16:00 sati

U subotu 05.11.2016. održava se tradicionalno modelarsko natjecanje 36. Croatia kup u raketnom modelarstvu. Iz tog razloga je za LDVC proglašen NOTAM od 10:00-16:00. Aerodrom je tog dana u istaknuto vrijeme zatvoren za sav zračni promet.

36. Croatia kup u raketnom modelarstvu

U subotu 05.11.2016. održava se tradicionalno modelarsko natjecanje 36. Croatia kup u raketnom modelarstvu. Očekuje se 60 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Natjecanje će se održati na prostorima aerodroma u Pribislavcu

Sastanak modelara 6.11.2016. s početkom u 13:30 sati

Pozivaju se svi zainteresirani, bivši i sadašnji modelari (i oni koji će to tek postati) na sastanak na aerodromu u Pribislavcu – sljedeću nedjelju 6.11.2016. s početkom u 13:30 sati.

Radna akcija modelara Aerokluba Međimurje

Radna akcija modelara 08.10.2016 (subota) oko 10 sati.

Povratak modelara na travnjake Aerokluba Međimurje

Na LDVC se vraćaju modelari Aerokluba Međimurje.