Kao osnova sveukupne sportske zrakoplovne djelatnosti, modelarstvo je uvijek bilo u fokusu interesa međimurskih zrakoplovaca. Iz svojih skromnih sredstava, klub je za modelare nabavljao materijalna sredstva za njihov rad i mnogobrojna natjecanja. Vrhunac skrbi svakako je bilo uređenje centralne modelarske radionice u Čakovcu.

Do 1988. godine modelarstvo se razvijalo samo u međimurskih osnovnim školama, a od tada uz škole modelari djeluju kao zasebna sekcija Aerokluba. Sekcija se 1995. godine počela baviti i raketnim modelarstvom gdje i danas bilježi vrlo zapažene rezultate.

Zrakoplovno i raketno modelarstvo

Pojam zrakoplovnog modelarstva je vrlo širok i obuhvaća bezbroj kategorija i vrsta od jednostavnih papirnatih aviončića do mlaznih radio upravljanih (eng. remote control ili kraće RC) modela aviona, jedrilica i helikoptera i grana je zrakoplovstva kojom se mogu baviti ljudi svih dobnih granica.

U Hrvatskoj, pod okriljem Hrvatskog zrakoplovnog saveza, težište je na sportskom (natjecateljskom) zrakoplovnom i raketnom modelarstvu kao podgrani zrakoplovnog modelarstva.

Najdužu tradiciju u Čakovcu svakako ima zrakoplovno modelarstvo čije se prve aktivnosti ali i uspjesi bilježe davne 1939. godine, zajedno sa počecima Aerokluba 1947. godine.

DSC00073

Obavijesti | Novosti

Inicijalni sastanka budućih modelara

U četvrtak, 23.05.2019. s početkom u 19h, u modelarskoj radionici na Aerodromu Čakovec/Pribislavec, Modelarska sekcija Aerokluba Međimurje održava inicijalni sastanak budućih modelara. Pozivaju se svi zainteresirani za zrakoplovno modelarstvo, a posebno djeca i mladež, na ovaj prvi korak prema savladavanju novih znanja i vještina izrade modela zrakoplova.

0 comments

JU 188

Ukoliko vas je u petak, 09.11. kojim slučajem uhvatila panika vidjevši na nebu iznad Aerodroma Pribislavec/Čakovec njemačkog bombardera iz drugog svjetskog rata – nema potrebe dizati uzbunu za zračnu opasnost.
Iako vrlo uvjerljiv, zrakoplov Junkers Ju 188 koji ste vidjeli ipak je samo model

0 comments

Sunce, modelari i grupa.

Na nebu išaranim cirussima zaigralo sunce na zalasku, pa zaigrali i modeli u grupnom letu.

0 comments

Nedjelja 03.06.2018.

Nedjelju smo proveli uglavnom u zraku – a letjelo je sve što ima krila 🙂

0 comments

Bojanje Cirrus

Iza nas je još jedna radna subota na Aerodromu – Radilo se na više frontova, počevši od jutra kad smo krenuli sa pripremama i osigurajem kakvih-takvih uvjeta za bojanje jedrilice tipa Cirrus – Primer je uspješno nanešen, sutra ide boja koja će mu dati novi sjaj. Mirno nije bilo ni na stajanci gdje su naši […]

0 comments

Modelari AKM nikad ne spavaju

Modelari Aerokluba “Međimurje” nikad ne spavaju….

0 comments

Uskrsni modelari

Uskrni ponedjeljak nas je počastio prekrasnim vremenom, što modelari Aerokluba Međimurje nisu prepustili sjučaju, već su ga iskoristili za letenje

0 comments

Modellbau Wells

Mala ali vesela ekipa Aerokluba Međimurje posjetila je 24.03.2018. najveći sajam modelarstva u Austriji – Modellbau Wels

0 comments

Sastanak jedriličara i modelari

U nedjelju, 18.03. održan je sastanak jedriličarske sekcije

0 comments

Modelari na vjetrometini

Ne znaju modelari Aerokluba Međimurje što je to vjetar brzine 10m/s. Što se njih tiče… zabava.  

0 comments

Modelari na snijegu

Snijeg je već i djeci dosadio, ali zato modelari Aerokluba Međimurje znaju kako uživati u zimskim radostima 🙂

0 comments

Modelarska radionica

U petak, od 19-21h, na Aerodromu Čakovec-Pribislavec održat će se osnovni tečaj modelarstva za početnike, te će se u tom terminu i lokaciji nastaviti održavati svaki petak

0 comments

Modelarska nedjelja

Nedjelja nam je prošla u modelarskom tonu: Ranim jutrom posjetili su nas kolege iz Murske Sobote, a završili smo zalaskom sunca

0 comments

Sastanak modelara

10.12.2017. Održan je sastanak modelara na kojem je predstavljena modelarska zona, predložen pravilnik o letenju modelima, održana rasprava općenito o modelarstvu u narednom razdoblju te iznesene ideje i prijedlozi od strane sudionika.

0 comments

Pripreme za Modelarski aeromiting – Košnja trave

Dva dana je preostalo do modelarskog aeromitinga, a pripreme su u punom jeku. Aerodorm je zablistao nakon što je ekipa je danas obavila finu košnju djela poletno-sletne staze namijenjenu modelarima

0 comments

Modelarska večer na LDVC

Letenja nikad dosta, pa smo, nakon što smo pospremili velikokrilce u hangare, nastavili druženje uz modelarsku pistu gdje su zanat kovali i neki novi, mladi modelari.

0 comments

Rezultati 36. Croatia kupa u raketnom modelarstvu

U subotu 05.11.2016. održalo se tradicionalno modelarsko natjecanje 36. Croatia kup u raketnom modelarstvu. Na 36. Croatia kupu u raketnom modelarstvu sudjelovalo je 70 natjecatelja iz Zagreba, Zadra, Obrovca, Vinkovaca, Varaždina, Garešnice i Nove Rače. Ukupno sa voditeljima i sucima 100 sudionika. To je četvrto natjecanje ove sezone.

0 comments

NOTAM za LDVC 05.11.2016 od 10:00-16:00 sati

U subotu 05.11.2016. održava se tradicionalno modelarsko natjecanje 36. Croatia kup u raketnom modelarstvu. Iz tog razloga je za LDVC proglašen NOTAM od 10:00-16:00. Aerodrom je tog dana u istaknuto vrijeme zatvoren za sav zračni promet.

0 comments

36. Croatia kup u raketnom modelarstvu

U subotu 05.11.2016. održava se tradicionalno modelarsko natjecanje 36. Croatia kup u raketnom modelarstvu. Očekuje se 60 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Natjecanje će se održati na prostorima aerodroma u Pribislavcu

0 comments

Sastanak modelara 6.11.2016. s početkom u 13:30 sati

Pozivaju se svi zainteresirani, bivši i sadašnji modelari (i oni koji će to tek postati) na sastanak na aerodromu u Pribislavcu – sljedeću nedjelju 6.11.2016. s početkom u 13:30 sati.

0 comments

Radna akcija modelara Aerokluba Međimurje

Radna akcija modelara 08.10.2016 (subota) oko 10 sati.

0 comments

Povratak modelara na travnjake Aerokluba Međimurje

Na LDVC se vraćaju modelari Aerokluba Međimurje.

0 comments