Jedrilica je zrakoplov teži od zraka koji nema vlastiti pogon. Karakterizira je veliki raspon krila po čemu je vrlo prepoznatljiva na nebu.

Pilot jedrilice uz pomoć znanja, vještine i iskustva pronalazi i koristi meteorološke pojave koje mu omogućavaju penjanje te na taj način jedrilica može ostati u zraku satima i preletjeti više stotina kilometara.

Ova vrsta zrakoplova je vjerojatno najmistificiranija letjelica van avijatičarskih krugova, pa je vrijeme da je demistificiramo, počevši od činjenice da ni jedan zrakoplov ne leti zahvaljujući pogonu, već krilima – strujanje zraka preko krila stvara silu koju nazivamo uzgon, a koja se protivi gravitaciji. O odnosu uzgona i otpora koje stvara krilo ovisi i odnos prijeđenog puta zrakoplova u odnosu na izgubljenu visinu.

Ovaj odnos nazivamo finesom (glide ratio) i osnovna je karakteristika svakog zrakoplova. Razlika između jedrilice i ostalih zrakoplova je velika finesa: obično više od 25:1, bolje imaju 40:1 i više (tipičan motorni zrakoplov ima finesu 10:1). Dakle, ni jedan zrakoplov bez pogona ne “pada ko cigla”, pa tako ni jedrilica. Budući da jedrilica nema pogon da nadvlada otpor, koristi gravitaciju za održavanje brzine, pri čemu planira ili koristi meteorološke pojave koje ga dižu.

Aeroklub “Međimurje” ima dugu tradiciju jedriličarstva koja seže u gotovo u same početke aerokluba (1952. godine klub je raspolagao jedrilicom “Čavka”, koju se u početku lansirala na vitlo ili uz pomoć zrakoplova “Trojka” koji je povremeno stavljan na raspolaganje aeroklubu), a raspolaže zavidnom flotom jedrilica.

Jedriličarstvo je prije svega namjenjeno uživanju i zadovoljstvu slobodnog letenja bez buke motora, ali je i sport koji ima svoju takmičarsku domenu.

13092019_10205198883046749_6180234659820723876_n

Ukoliko u sebi prepoznajete slobodnog letača željnog visina i šuma vjetra u cockpitu, preporučamo vam školu letenja aerokluba “Međimurje”.

Obavijesti | Novosti

Sastanak modelarske sekcije

U petak, 22.03.2019. s početkom u 18h u modelarskoj radionici na aerodromu održat će se Sastanak modelarske sekcije Aerokluba Međimurje. Teme sastnaka su vezane uz budućnost sekcije, izbor voditelja za naredni mandat i sl.

Sastanak Jedriličarske sekcije

U petak, 08. veljače 2019. s početkom 19h, u prostorijama Aerokluba održat će se sastanak Jedriličarske sekcije. Teme će biti vezane uz početak sezone letenja i predstojećim aktivnostima. Dnevni red će voditelj sekcije dostaviti kroz koji dan, ili će biti dostupan prije sastanka. Prisustvovanje je OBAVEZNO.

Bocanje 2018

U nedjelju, 11.11.2018. održano je natjecanje u preciznom slijetanju Bocianom “Bocanje 2018”.

Bocanje 2018

U nedjelju, 21. listopada, s početkom u 9h, Aeroklub Međimurje organizira klupsko takmičenje u preciznom slijetanju Bocianom “Bocanje 2018”. Takmičenju mogu prisustvovati članovi kluba koji zadovoljavaju uvjete upravljanja jedrilicom “Bocian SZD-9”, a svi se članovi pozivaju na druženje i bodrenje natjecatelja uz okrijepu (grah) i “tekuća pitanja”.

Jedriličarska obuka – Zemaljska priprema

Nova generacija učenika pilota jedrilice uspješno je danas savladala danas zemaljsku pripremu jedrilice. Uskoro ih očekujemo u zraku

Nedjelja 03.06.2018.

Nedjelju smo proveli uglavnom u zraku – a letjelo je sve što ima krila 🙂

Četvrtak 31.05.2018.

Na neradni četvrtak članovi jedriličarske sekcije odazvali su se na sastanak na kojem su iznesene i prokomentirane određene poteškoće unutar sekcije te načelno postavljen smjer u rješavanju istih. Sastanak su jedriličari završili na pisti uz svoje letjelice koje su poslali gdje im je i mjesto: U zrak 🙂

Sastanak jedriličarske sekcije

U četvrtak, 31.05.2018. s početkom u 10:00 održat će se sastanak jedriličarske sekcije. Teme su vezane uz sezonu letenja i općenito jedriličarsku sekciju. Dolazak obavezan.

Servis C172 i Skidanje boje Vuk-T

Tmurno subotnje prijepodne iskoristili smo za redovni servis na Cessni i skidanje boje na krilu Vuk-T.

Testovi spremni

Ispiti za novu generaciju jedriličara spremni – ekipa, grijat stolice i dobro se pripremite, jer ovi se ne šale…..

Šmirglanje VUK-T

Nema odmora dok traje obnova! Ekipa “kirurga” Aerokluba Međimurje započela je danas obnovu jedrilice VUK-T 🙂

Sastanak jedriličara i modelari

U nedjelju, 18.03. održan je sastanak jedriličarske sekcije

Sastanak jedriličarske sekcije

U nedjelju, 18.03.2018. u 11h, u prostorijama Aerokluba (LDVC) održat će se sastanak Jedriličarske sekcije Aerokluba Međimurje.

Jedriličarksa obuka – teorija

Nova generacija jedriličara s punom pažnjom sluša teoretsku nastavu

Jesenski TMG

Mirna atmosfera jesenskog sunčanog poslijepodneva idealna je za lagani krug motornom jedrilicom 🙂

Jedriličari i zmajari 🙂

Tipične nedjeljne aktivnosti i druženje članova Aerokluba na prijepodnevnom suncu začinili su novi kandidati škole pilota jedrilice koji su danas održali svjoj inicijalni sastanak i zmajari koji nisu propustili da ovakav sunčan i vjetrovit dan prođe bez letenja

Škola pilota jedrilice

Podsjećamo, u nedjelju, 05.11.2017. u 11h na Aerodromu Čakovec/Pribislavec održat će se inicijalni sastanak kandidata škole pilota jedrilice. Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu sastanku.

Škola letenja AKM – Pilot jedrilice

Aeroklub Međimurje te poziva u školu pilota jedrilice.
Inicijalni sastanak zainteresiranih kandidata održat će se u prostorijama Aerokluba Međimurje (na aerodromu Čakovec/Pribislavec) u nedjelju, 15.10.2017. O točnom vremenu sastanka bit ćete na vrijeme obavješteni.

Jesenska obnova letnog parka

Jesen stiže, vrijeme je za obnovu dijela letačkog parka i pripreme za novu sezonu. Ove jeseni na redu su VTC Cirrus i Vuk-T

Vitlo – Letalski Center Maribor

Da škola ne završava formalnom obukom potvrdili su danas učenici jedriličarske škole Aerokluba Međimurje ( Bojan Kranjec, Marko Komar, Martin Dodlek i Tomislav Marić), te njihov nastavnik Damir Horvat koji su posjetili “Letalski Center Maribor”…

Laširanje B4 – Martin

Danas je ekipa jedriličara imala poseban razlog za slavlje: Martin Dodlek je laširao Pilatus B2 – i odradio je to majstorski 🙂 Bravo Martin, samo tako naprijed!

Škola pilota jedrilice generacija 2016/17

Uoči priprema za novu “školsku godinu”, objavljujemo video jedriličarske obuke generacije 2016/17. Novopečenim pilotima želimo mnogo uspješnih letova, a video nek im bude uspomena na proteklu godinu Ovim putem najavljujemo poziv potencijalnim učenicima jedriličarske škole – Više informacija vrlo skoro, a prijaviti se možete već sad na aeroklub@aeroklub-medjimurje.hr.

Podjela diploma učenicima jedriličarske škole

Današnji dan protekao je vrlo dinamično za članove Aerokluba Međimurje, od ranog jutra do kasne večeri. Počeo je uobičajenim nedjeljnjim okupljanjem na Aerodromu, otvaranjem hangara i izvlačenjem letnog parka na stajanku i pripremama za let. Kraljica današnjeg letnog dana svakako je UTVA-75 koja je današnjom “šetnjom” po pisti dala do znanja da odbrojava zadnje dane […]

Jedriličarska obuka – Vježba 5 i 6

Jedriličarska obuka je u punom jeku, a učenici dobro napreduju.

Jedriličarska obuka – Vježba 3 i 6

Serija fotografija s današnje obuke pilota jedrilice bez nekakve posebne tematike – fotografije osim malog dijela obuke prikazuju opuštenu ekipu koja čeka da padne vjetar, a pritom se dobro zabavljaju, na samo njima svojstven način.

Jedriličarska obuka – Vježba 3

Danas su učenici na obuci djelili zračni prostor s prekrasnom pticom vitkih krila

Jedriličarska obuka 16.05.2017

Obuka pilota jedriličara se nastavlja uobičajenim ritmom – svaki dan kad su za to povoljni meteorološki uvjeti

Jedriličarska obuka -Vježba 2

“Poletarci” su obavili svoja prva četiri leta u sklopu jedriličarske obuke. Umorni su, ali sretni i zadovoljni, usprkos početničkim greškama.

Jedriličarska obuka – navigacija

Donosimo vam ekskluzivni pogled u djelić teorijskog djela jedriličarske obuke, gdje u sklopu navigacije kandidati crtaju svoje prve rute na zrakoplovnim navigacijskim kartama 🙂  

Škola letenja pilota jedrilice

Maštate o slobodnom letenju plavim nebom?
Želite postati pilot jedrilice?

Informativni let

Danas, 11.12.2016. nova grupa polaznika koji su na putu da postanu piloti jedrilice odradila je informativni let na jedrilici BOCIAN SZD9 (9A-GAM).

U susret informativnom letu

Kratki tečaj padobranstva u sklopu priprema za sutrašnji informativni let 🙂

Teorijski dio jedriličarske nastave

Minuli petak,subotu i nedjelju u učionici Aerokluba Međimurje započeo je teorijski dio osposobljavanja za pilota jedrilice.

Početak jedriličarske obuke

Obavještavam Vas da dana 07.10.2016. petak u 18,00 sati u prostorijama učionice AEROKLUBA MEĐIMURJE (sportski aerodrom u Pribislavcu), započinje obuka za pilota jedriličara.

Prvi sastanak zainteresiranih kandidata za pilota jedrilice predviđen je za 18.09. (nedjelja) u 11:00 sati

AEROKLUB MEĐIMURJE za jesen 2016 ima akciju “Postani pilot jedrilice”, na navedenu akciju određen je prvi i informativni sastanak svih zainteresirani kandidata.

Članovi Aerokluba Međimurje osvojili 1. mjesto

Članovi Aerokluba Međimurje, Damir Horvat i Danijel Špancer osvojili 1. mjseto ekipno, te pojedinačno 3. mjesto (Danijel Špancer) na Blanik kupu u Prijedoru.

Aeroklub Međimurje organizira jedriličarsku obuku

Obuka obuhvača 110 sati teorijske nastave i 12 sati (65 letova) letačke obuke.

Obavijest jedriličarima

21/22. 05. Jedrenje, prognoza odlična, vidimo se.

Odličan jedriličarski dan

Jedan od boljih jedriličarskih dana!

Obavijest jedriličarima

Subota 30.04.2016 probni letovi jedrilica, provjere i jedrenje.