Informativni let

Informativni let

Danas, 11.12.2016. nova grupa polaznika koji su na putu da postanu piloti jedrilice odradila je informativni let na jedrilici BOCIAN SZD9 (9A-GAM). Jutarnja magla nije obeshrabrila ekipu koja s entuzijazmom otvorila hangar i izacila pola flote aerokluba na stajanku kako bi iskopala jedrilicu tipa Bocian SZD9 te je s mnogo pažnje odvukla na svijetlo dana. Polako se već okupljala nedjeljna ekipa. Dok su jedni zabrinuto gledali u horizont i nebo, procjenjujući vidljivost i prognozirali rasčišćavanje sumaglice koja je u daljini mutila pogled, ekipa učenika je pod budnim okom instruktora Damira Horvata prošla pripremu i predpoletni pregled jedrilice.

Ništa. Čeka se. Ekipa je okupirana ostalim aktivnostima na aerodromu, tipičnim za nedjeljno prijepodne. Dok se jedni motaju oko zrakoplovne flote, drugi lete modelima,  a treći jednostavno uživaju na jutarnjem suncu.

Kreće se! Dat je znak za zeleno svijetlo. Ekipa priprema poptrebnu opremu, a Bocian se gura na start. Prvi let izvodi intruktor. Uže je već zategnuto, daje znak da je spreman, diže se krilo i – ode. Ravno u visine. Na tlu nema previše vremena, uže je već bačeno te ga ekupa užurbano miče s piste. Prvi učenik već stavlja padobran, Bocian slijeće. Procedura se ponavlja, te učenici redom polijeću u svoj prvi informativni let.

Jedan po jedan uživaju u pogledu dok ih Zlatko u Morrene-u (9A-CGZ) vuče na sigurnu visinu, slušajući instruktorove upute. Zabava i bezbrižno panoramsko razgledavanje krajolika traju dok instruktor ne prepusti praćenje zapregnutog zrakoplova učeniku. Tu prestaje zabava a učenik u nevjerici pokušava zadržati kakav-takav  koordinirani let za Morrane-om. Ništa neobično, i instruktor i pilot zaprege su  navikli na to. Ekipa koja ih prati sa zemlje komentira i uz smijeh se prisjeća svojih prvih letova. “GAM je otkačio” – čuje se na stanici dok se uže udaljava od Bociana. Počinje slobodan let. Brzina polako pada na standardnih 90 km/h a cockpit tone gotovo u tišinu – čuje se tek lagano opstrujavanje zraka oko trupa i krila. Visoko iznad terena učenik ponovo dobija priliku uživati u letu. Krila lagano, gotovo bešumno klize kroz jedriličarsku zonu, paralelno s pistom.  Slijedi pokazna vježba dinamičkog prevlačenja – Toga nema u zabavnim parkovima – osjećaj je gotovo zavodljiv, jedva čeka slijedeće prevlačenje. Idu dalje. Učenik pokušava zadržati smjer, no Bocian mu uporno bježi – ne kroti se on tek tako. Nakon nekoliko zaokreta već i sam shvaća gdje griješi. Nije više ni bitno – Prepušta se. Ondje gore, na visini, učenik uživa.